En kvik lille cubaner


Takket være nogle få opdrættere i USA og Europa er det lykkedes at rede denne lille vidunderlige hund fra at uddø. Godhjertede eksilcubanere, som flygtede til Amerika under Kennedy-æraen medbragte deres hunde, og det er herudfra, at racen er opbygget.

Oprindelse er ikke præcist fastlagt, men man formoder dog at Malteseren, som er forfader til Havanaiseren, er blevet bragt til de Caribiske Øer af Spanierne. På Cuba har den så udviklet sig til en selvstændig race. I starten kaldte man Havanaiseren for Havanesisk Silkehund.

Gennem en længere årrække blev Havanaiseren mest holdt som selskabshund i de bedre kredse. Blandt cubanerne var det prestigefyldt at eje en havaneser. Som så mange andre selskabshunde gled Havaniseren desværre en del ud i glemslen.
                 Omkring 1980 blev de første havanesere eksporteret fra USA til Europa, nærmere bestemt Tyskland. I 1985 kom de første havanesere til Danmark.

Hvad er en havanaiser ?

Havanaiseren tilhører en af de mindste dværghunderacer. Desværre er havanaiseren ikke særlig udbredt, og derfor alt for lidt kendt. Det er synd i betragtning af dens milde væsen og lyse sind.

Havanaiseren er en robust, nysgerrig lille legesyg hund. Med disse egenskaber er den utrolig lærenem. Den vil gerne have nogen på opleveren - mens motionsbehovet imidlertid ikke er så stort.
 
Havanaiseren er meget nem at opdrage medhensyn til hverdagsting. Helt fra hvalp er det en hund, der hviler i sig selv. Det er ikke en hund, man skal råbe og skrige af eller ruske. Det vil gøre den dybt ulykkelig, og den forstår ikke hvorfor. Et bestemt tonefald er nok. Og skal den motiveres til noget når man rigtig langt med godbidder og masser af ros. En havaneser elsker ros. 

En Havanaiser er morsom og utrolig knyttet til sine nære venner. Det gælder andre hunde eller sin familie. Den vil gerne være i centrum i enhver leg. Den er lille, men har en utrolig god kondition og kan sagtens klare store udfordringer.
Havanaiseren er alle tiders familiehund. Den er meget blid og kærlig, og dens enorme glæde ved at lege bevirker, at den også er rigtig god at have sammen med børn.

I forhold til fremmede er den kontaktsøgende. Når der kommer gæster virker det som om, den altid tror gæsterne kommer til ære for den. Havanaiseren er meget frimodig, har selvtilliden i orden, er glad og udadvendt - og lader sig gerne nusse og klappe. Det kan den faktisk ikke få nok af. Havaneseren er en hund man har meget tæt inde på livet - både fysisk og psysisk.
En vidunderlig, venlig lille hund man kun kan elske.